Skip to main content
[:nl]Wanneer weet je dat je depressief bent, en niet gewoon even een dipje hebt? Er wordt gesproken van een depressie als minstens 5 van onderstaande kenmerken langer dan twee weken aanhouden. Het gaat dan onder andere om:

  • een aanhoudende sombere stemming
  • een duidelijk verminderde interesse en plezier hebben in allerlei (dagelijkse) activiteiten
  • vermoeidheid, weinig energie en lusteloosheid
  • een verstoord slaappatroon: slecht of juist heel veel slapen
  • geen trek hebben in eten of juist heel veel snoepen
  • het liefst in bed blijven liggen en overal tegenop zien
  • onredelijk geprikkeld reageren
  • concentratieproblemen
  • terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfmoord

En hoe voel je je dan precies? 

Je bent depressief als je merkt dat je eigenlijk nergens meer van kan genieten, ook niet de dingen waar je normaal gesproken wel van geniet. Er komt als het ware niks meer binnen. Je verheugt je niet meer en ziet juist overal huizenhoog tegenop. Elke dag voelt als het beklimmen van een berg. Het liefst trek je de dekens over je heen in de ochtend en kom je niet meer uit bed. Je hebt geen zin om mensen te zien en gaat contacten uit de weg. Je piekert veel en kan last hebben van schuld- en schaamtegevoelens. De toekomst zie je zwart in.

Hoe word je depressief?

Naast een bepaalde gevoeligheid voor somberheid, spelen negatieve gebeurtenissen een rol bij het ontstaan van een depressie. Wanneer mensen mij hun verhaal vertellen, hoor ik vaak een opeenstapeling van nare en/of zware gebeurtenissen. Vaak hebben mensen tegen de klippen op geprobeerd om er weer wat van te maken, maar zijn ze uiteindelijk ‘geknakt’. Soms liggen er in de vroege jeugd al gebeurtenissen die zorgen voor een negatief zelfbeeld, wat kwetsbaar maakt om somber te worden. Maar ook hormonale veranderingen of alcohol- of drugsgebruik kan tot een depressie leiden.

en nu weer vooruit…

In de gesprekken met mensen die depressief zijn, is het vaak heel moeilijk om een ingang te vinden voor verandering. Want waar haal je plezier uit als je nergens zin in hebt, geen energie hebt of niks leuk vindt? Paradoxaal genoeg moet iemand eerst weer wat doen, om dat uiteindelijk weer als positief te ervaren. Vaak gaat dat met kleine stappen. Stappen terug naar een leven dat als waardevol, prettig en betekenisvol kan worden ervaren.

Wil je uitzoeken wat er precies met je aan de hand is? Dan kunnen wij je daarbij hier helpen.

 

 [:]