Skip to main content

Het blijft een wonderlijke en ongelooflijk effectieve methode: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (afgekort EMDR). Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden tijdens de EMDR-opleiding. Ik heb hoogtevrees en woon in de buurt van een hoge fietsbrug, die ons stadsdeel met de rest van Amsterdam verbindt. Ik had een keer een dappere poging gewaagd om daarover heen te fietsen, maar was na 100 meter met knikkende knietjes omgekeerd. Wel heel onhandig dat ik steeds een stuk om moest fietsen. Toen tijdens de opleidingsdag een onderwerp gevraagd werd, wist ik het dus wel: de fietsbrug.

Aan de slag met EMDR

We zoemden in op het beeld in mijn hoofd van de brug en ik daarop terwijl ik doodsbang was. Ik voelde me inderdaad ook doodsbang bij het zien van het beeld. Tegelijkertijd moest ik de heen en weer bewegende vingertoppen van mijn medecursist volgen. Na een tijdje veranderde het beeld in mijn hoofd en zag ik dat de brug ook weer een keer naar beneden ging. Nou is dat natuurlijk heel logisch, maar het was in mijn hoofd letterlijk nog niet opgekomen. Die week ben ik de brug over gefietst, nog een beetje ongemakkelijk, maar zonder de eerdere intense angst.

EMDR voor meer dan hoogtevrees

Nu is in Nederland hoogte natuurlijk prima te vermijden. Maar mensen die schokkende gebeurtenis hebben mee gemaakt, zoals een ongeluk, brand of ander trauma, of langdurige schokkende gebeurtenissen hebben meegemaakt, zoals mishandeling of misbruik (fysiek, verbaal of seksueel) kunnen daar op alle fronten van hun leven last hebben. Zij hebben vaak posttraumatische stressklachten (PTSS).

Wat is de kracht van EMDR? 

EMDR is een zeer effectieve manier om deze klachten te behandelen. Uitvergroot zie ik bij mensen dan gebeuren wat er bij mij ook gebeurde: tijdens de sessies ontstaat het begrip dat de gebeurtenis voorbij is, en de persoon in kwestie nu veilig is. Dat de dader er niet meer is en het slachtoffer niet langer machteloos is. Dat de persoon in kwestie geen schuld heeft aan wat er gebeurd is. Vaak hebben deze mensen ook lang ‘stil gestaan’ in hun functioneren, net als de beelden in hun hoofd. Ik vind het altijd prachtig als ik merk dat mensen weer tot leven komen en regie krijgen over hun eigen handelen.

Wil je weten of EMDR wat voor jou is? Je kan bij ons een gesprek aanvragen met één van onze experts. Zie hiervoor: een gesprek. Zij zoeken uit wat er met je aan de hand is en welke behoeftes en wensen je hebt.