Skip to main content
[:nl]Het lokte een verhitte discussie uit, het interview met Damiaan Denys in het NRC vorig jaar oktober. Op de vraag: Zouden die lichte patiënten, die niet echt ziek zijn maar wel lijden, niet ergens anders hulp moeten zoeken? antwoordt hij het volgende: “Ze zouden hun eigen weerbaarheid moeten vergroten. Dat doe je door meer in de bossen te lopen, een boek te lezen, vrijwilligerswerk te doen, te bewegen, tijd te nemen voor dingen en geduld te hebben. Minder sociale media, méér in het café zitten met echte vrienden. Je moet jezelf niet afhankelijk maken van hulp van een psycholoog, je moet proberen zélf je psychisch welzijn te vergroten.”

Tegenstanders vonden dat Denys psychische problematiek wegzette als gezeur en dat hij psychisch lijden ontkende. Ik houd me buiten die discussie. Op Youtube is de discussie tussen Damiaan Denys en Jim van Os over dit onderwerp te volgen: Link youtube.

Ik vind het veel interessanter om in te gaan op de vraag wat je zelf kan doen om je psychische weerbaarheid te vergroten. Kan het helpen om te gaan sporten, bijvoorbeeld in running therapy? Kan een lichaamsgerichte therapie je helpen? Of mindfulness, of yoga? Misschien dat een gesprek met een ervaringsdeskundige helpt, of contact met een lotgenotenvereniging? Is er een online behandeling die je zelf kan starten? Welke informatie is er over je probleem te vinden? Wie van je vrienden wil je vertellen over je probleem en wie kan je helpen? Hoe vind je betekenisvolle activiteiten?

Want hulp vanuit de GGZ is niet altijd direct voorhanden. En hulp vanuit de GGZ kan niet altijd alles oplossen. Daarom is ook de vraag wat je zelf kan doen, heel belangrijk. Wij, als WegwijsGGZ, kunnen daarover mee denken.

 [:]