Skip to main content
[:nl]Of ik een presentatie over consultatie wil geven, vraagt een huisarts waar ik regelmatig mee samen werk. Natuurlijk! mail ik haar terug.

Ik geef de presentatie tijdens een GGZ-bijeenkomst van de huisartsen in de wijk de Pijp. ‘Maar jaag je mensen niet extra op kosten door consultatie aan te vragen?”, vraagt één van de huisartsen na de presentatie. “Als ik toch al weet waar iemand naartoe moet, hoef ik dat toch niet te doen, consultatie?” Dat beaam ik: consultatie is alleen nodig als het onduidelijk is wat er met iemand aan de hand is, of als onduidelijk is wat de best passende hulp is. Als een POH GGZ of huisarts vastloopt in één van die vragen dan kan je bij ons terecht.

Want twee weten meer dan één.

Ik denk dat het heel nuttig kan zijn om al snel gebruik te maken van de kennis die in de buurt voorhanden is, als een behandeling -bijvoorbeeld bij een POH GGZ- niet loopt, of als er bij een huisarts of POH GGZ vragen zijn over wat er aan de hand is. Hoe sneller daarin samen gewerkt wordt, hoe beter. Nu komt het nog vaak voor dat een cliënt meerdere trajecten doorloopt voordat die op de goede plek terecht komt. Dat werkt demotiverend en kost bovendien een hoop geld. Kennis delen dichter bij de voordeur kan dan opleveren.

“En hoe werkt de bekostiging?”, was een vraag van een andere huisarts. Bekostiging kan vanuit de module POH GGZ. Per jaar is daar voor een normpraktijk zo’n € 2200,- voor beschikbaar. De prijzen van consultatie variëren van € 100,- tot € 150,-.

Als extra service bieden we als WegwijsGGZ dat we ook op zoek gaan naar een passende plek. De eerste aanvraag daarvoor komt de week daarna binnen. Gelukkig kunnen we snel een plek vinden voor de patiënt van deze huisarts.[:]